IMPACT

IMPACT

Sinds haar oprichting, in 2010, heeft de Nederlandse Malaria Stichting meerdere projecten geïnitieerd, geïmplementeerd, en ook afgerond. Met deze projecten beogen we onze missie te volbrengen. De impact die we hebben weten te genereren gedurende de afgelopen 15 jaar is mogelijk gemaakt dankzij de steun van velen, vaak vrijwillig, vaak via donaties, alsmede de steun van onze vaste partners (CarePlus, MESA, Johns Hopkins Malaria Research Centre). We zijn er trots op dat we zo, samen met vele andere organisaties die malaria de wereld uit willen helpen, een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van deze vreselijke ziekte.

Een beknopt overzicht van onze behaalde resultaten:


MalariaWorld - LOPEND PROJECT

Kennis is macht. Maar begin deze eeuw ontbrak het velen, met name in sub-Sahara Afrika aan de toegang tot informatie, en dus kennis. De Nederlandse Malaria Stichting adopteerde kort na haar oprichting het online platform MalariaWorld, ooit gestart door onze huidige directeur toen zij werkzaam was in Kenia. Wat ooit begon als een kleine wekelijkse nieuwsbrief naar een paar honderd malaria onderzoekers is nu een wekelijkse nieuwsbrief die naar meer dan 5400 geïnteresseerden op het gebied van malaria over de hele wereld wordt verstuurd. Gratis. Omdat we vinden dat toegang tot informatie en daarmee kennis voor eenieder waar dan ook ter wereld toegankelijk moet zijn. Pas dan creëren we mogelijkheden om malaria het hoofd te bieden.


In 2015 ontvingen we voor ons werk binnen MalariaWorld een prestigieuze prijs op het gebied van onlinecommunicatie, ondersteund door het Roll Back Malaria programma van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een prachtige erkenning van ons werk dat we dagelijks voortzetten.


MalariaWorld Journal - LOPEND PROJECT

Nieuwe wetenschappelijke inzichten worden wereldkundig gemaakt door publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. Naast het toegang verschaffen tot deze nieuwe kennis (MalariaWorld, zie hierboven), werd al aan het begin van de Stichting duidelijk dat de mogelijkheid om te publiceren in zogenaamde Open Access tijdschriften (de auteur draagt de kosten voor publicatie, de lezer krijgt gratis toegang daartoe) voor vele onderzoekers in lage- en middeninkomenslanden veel te kostbaar is. Het publiceren van een artikel in een vooraanstaand tijdschrift op het gebied van malaria kost anno oktober 2024 maar liefst €2390,00. Geld dat eigenlijk gebruikt zou moeten worden om verder onderzoek te verrichten of onderzoekers anderszins financieel te ondersteunen maar nu terecht komt in de zakken van grote uitgevers. Daarom startte de Nederlandse Malaria Stichting haar eigen tijdschrift in 2010, de MalariaWorld Journal, waar we deze kosten hebben weten terug te brengen tot €350 (excl. 9% BTW). Daarmee bieden we dezelfde toegang tot het wereldkundig maken van nieuwe informatie over malaria zonder dat onderzoekers daar een exorbitant hoge prijs voor te hoeven betalen. Ook bieden we redactionele support, helpen we auteurs met het verbeteren van de (Engelse) teksten en figuren/tabellen in manuscripten; ondersteuning die men bij grote uitgevers niet krijgt.


Fake drugs kill - AFGEROND PROJECT

Wanneer we medicijnen gebruiken gaan we er zonder na te denken vanuit dat deze van goede kwaliteit zijn en ons zullen genezen. Het is dan ook niet voor te stellen dat, met name in Afrika, malariamedicijnen circuleren waarin weinig meer zit dan kalk of zelfs waspoeder. Veel landen hebben geen gespecialiseerde diensten om de kwaliteit van medicijnen die worden geïmporteerd te controleren hetgeen kansen biedt voor criminele organisaties om grote winsten te maken met de verkoop van nepmedicijnen aan Ministeries van Gezondheid. Naar onze mening is het bewust op de markt brengen van nepmedicijnen gelijk aan immoreel & crimineel gedrag. Er zijn initiatieven om dit tegen te werken, en de Nederlandse Malaria Stichting heeft in haar project ‘Fake Drugs Kill’ hieraan bijgedragen met een online petitie. Deze is breed gedeeld en we hebben veel aandacht gevraagd voor deze problematiek. Mede door deze actie is er sinds 2017 beleid in werking gezet (door de African Leaders Malaria Alliance) die erop aandringt dat landen beter zorg dragen voor de kwaliteit van medicijnen die landen binnenkomen.


Bedrukte klamboes - AFGEROND PROJECT

Anno 2024 zijn er in Afrika al meer dan 3 miljard klamboes, geïmpregneerd met insecticiden, verspreid. De impact daarvan op het terugdringen van malaria is indrukwekkend. Honderden miljoenen gevallen van malaria zijn voorkomen, meer dan 7 miljoen levens zijn gered. Toch is deze manier van preventie niet optimaal: klamboes hebben een levensduur van gemiddeld 36 maanden, maar worden gemiddeld maar 14 maanden gebruikt. Dit is een sociaal dilemma: hoe kunnen we mensen klamboes beter, vaker, en langer laten gebruiken? Daar ligt de basis voor de bedrukte klamboe: door een mooie afbeelding (naar keuze) te printen op een klamboe vergroten we de binding met dit product. Misbruik van klamboes (bijv. om die als visnet te gebruiken) wordt daarmee teruggedrongen. Door ons project, in samenwerking met de Rotaryclub Midden-Betuwe zijn er in de afgelopen jaren meer dan 18 duizend bedrukte klamboes uitgedeeld aan kinderen in Oeganda. We zijn trots dat deze innovatie uit onze koker komt en opnieuw een verschil maakt en malaria verder terugdringt.


Beleid

De Nederlandse Malaria Stichting draagt, naast haar projecten, bij aan de dialoog over hoe de bestrijding van malaria verbeterd kan worden. We praten met veel partijen, van onderzoekers tot beleidsmakers tot mondiale organisaties zoals de WHO, de Gates Foundation en het Global Fund, over de huidige problemen binnen de malariabestrijding en hoe bestaande methoden beter kunnen worden ingezet, en nieuwe methoden kunnen worden geïntroduceerd. We publiceren over voorgestelde veranderingen in beleid, bijvoorbeeld op het gebied van larvale bestrijding en de noodzaak daarvoor om de malariabestrijding te verbeteren.

Share by: