Malaria is een levensbedreigende ziekte. Het wordt veroorzaakt door een parasiet die van de ene op de andere mens wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde Anopheles mug. Mensen die lijden aan malaria hebben vaak last van koorts, rillingen en griepachtige symptomen. Als malaria niet snel behandeld wordt kunnen mensen eraan dood gaan. In 2022 kregen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie minstens 249 miljoen mensen malaria waarvan er zeker 608.000 overleden zijn. De meesten van hen waren jonge kinderen in Afrika.
Malaria in Nederland
Vroeger kwam malaria ook in Nederland voor. Tussen 1945-1955 werd malaria in Nederland bestreden door het effectief behandelen van patiënten met medicijnen en door het gebruik van DDT voor het bestrijden van muggen. Pas in 1970 werd Nederland, als een van de laatste landen in Europa, door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel ‘malaria vrij’ verklaard.
Malaria krijg je door een beet van een mug die tot het geslacht Anopheles behoort. Een normale Nederlandse mug kan dus geen malaria overbrengen. Wel komen er in Nederland nog malariamuggen voor, zij het in lage aantallen en niet in de stedelijke omgeving. Slechts uiterst zelden zal een persoon in Nederland malariaparasieten bij zich dragen die muggen kunnen infecteren. De kans om malaria in Nederland op te lopen is daardoor verwaarloosbaar klein. En ook al nemen waterrijke gebieden toe in aantal en omvang, over een terugkeer van malaria in Nederland hoeven we ons vooralsnog geen zorgen te maken.